Olieprijzen zullen in de tweede helft van het jaar blijven stijgen als gevolg van een ‘drievoudig tekort’: lage voorraden, een lage reservecapaciteit en lage investeringen. Deze tekorten zullen een prijsverhogend effect hebben, schrijven analisten van zakenbank Morgan Stanley deze week in een rapport.

De analisten zien de prijs van Brentolie tegen de tweede helft van 2022 oplopen tot 90 dollar per vat. Morgan Stanley gaat uit van een gemiddelde prijs van 78 dollar per vat in 2022.

De prijs van Brentolie, een belangrijke benchmark op de oliemarkt, schommelde vrijdag rond een hoogtepunt van twee maanden van 84,45 dollar per vat. De prijs van West Texas Intermediate (WTI)-olie sprong ook omhoog naar 82,67 dollar per vat.

“Op korte termijn is het evenwicht op de oliemarkt afhankelijk van het tempo waarin de vraag zich herstelt van de COVID-19 pandemie en de mate waarin het aanbod groeit, als OPEC haar productieverlagingen normaliseert”, schrijven de analisten. “Dat evenwicht kan nog steeds omslaan, maar zodra deze trends zijn uitgekristalliseerd, lijkt de oliemarkt af te stevenen op een ‘drievoudig tekort’.”

De prognose van de zakenbank komt op het moment dat de opgedoken omikron de prijzen van wereldwijde grondstoffen en aandelen een flinke deuk heeft opgeleverd. De olieprijzen stegen hard in 2021, met ongeveer 50 procent.

Vraag naar olie stijgt in 2022

Dinsdag heeft het Amerikaanse energiebureau EIA zijn prognoses voor de vraag naar olie omhoog bijgesteld. Het agentschap voorspelt nu dat de vraag in de Verenigde Staten in 2022 met 840.000 vaten per dag zal stijgen, meer dan de vorige prognose van 700.000.

Ook het Internationaal Energieagentschap (IEA) zei woensdag dat het verwacht dat de vraag naar olie sterk zal blijven.

"De vraagdynamiek is sterker dan veel kenners hadden gedacht, vooral vanwege de mildere verwachtingen ten aanzien van de economische effecten van de omikronvariant van het coronavirus", zei directeur Fatih Birol van het IEA, zo meldde persbureau Bloomberg.

LEES OOK: OPEC+ gaat ondanks omikron toch de olieproductie verhogen in januari